TETOVA (KALKANDELEN) DEVLET ÜNİVERSİTESİ
1994 yılından bu yana sadece Makedonya için değil tüm dünya ülkeleri için nitelikli bireyler yetiştiren Tetova Devlet Üniversitesi, içerisinde bulunduğu şehrin adıyla da yani Kalkandelen Devlet Üniversitesi ismiyle de anılıyor. Tam donanımlı bir üniversite olmasının avantajlarını maksimum düzeyde kullanan bu eğitim kurumu ülkenin eğitim ayağını şahlandıran ve çok ciddi bir eğitim sistemini benimseyen yükseköğretim kurumlarından biridir.
2004 yılına dek dönemin Makedonya hükümeti tarafından kabul görmeyen ve tanınmayan bu üniversite günümüzde elde ettiği başarılar ve ülkeye kazandırdıkları dönemin “red” oyu veren siyasileri için bir mahcubiyet abidesi gibi varlığını sürdürüyor. Rektörlüğünü Profesör Doktor Agron Reka’nın üstlendiği okul ülke gençlerinin eğitim gereksinimini fazlasıyla karşılıyor ve Makedonya’ya yetişmiş, bilgili ve becerikli bireyler kazandırıyor.
Oldukça donanımlı olması ile eğitim dünyasının dikkatini çeken Tetova Devlet Üniversitesi’nde 11 fakülte ve 39 bölüm bulunuyor. Hukuk Fakültesi, Ekonomi Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Sanat Fakültesi, Felsefe Fakültesi, Filoloji Fakültesi öğrenci sayısı açısından dikkat çekiyor. Ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesi, Matematik-Fen Bilimleri Fakültesi, Gıda Teknolojisi Fakültesi ve Beden Eğitimi Fakültesi de mevcut. Bu fakültelerin tüm bölümlerine ülke dışından da öğrenci kabul ediliyor. Ayrıca evrensel bir eğitim verildiğini de bilmenizde fayda var.
Ülkedeki sağlık kuruluşlarına destek veren 2 farklı enstitünün bağlı olduğu kurum; bu üniversitedir. 12 bin öğrencinin eğitim aldığı okulun Kalkandelen’de büyük bir kampüsü bulunuyor. Bazı fakülteler ise ülkenin başkentli olan Üsküp’te konumlanmış durumda. Ancak bu öğrenciler her fırsatta soluğu kampüslerinde veya Kalkandelen’de alıyor. Çünkü bu kent öğrenciler tarafından çok seviliyor.
Makedonya’nın kuzey bölgesinde bulunan Polog sınırları içerisinde konumlanmış olan Kalkandelen kenti, ülkenin en gelişmiş üçüncü şehri olma özelliğini taşıyor. Bu da öğrencilerin son derece rahat edecekleri, modern bir yapılanma içerisinde üniversite yaşamlarını geçirme şansını beraberinde getiriyor. Kendinizi Şar Dağları’nın eteklerinde, Pena Nehri kıyısında kurulmuş olan bir kentte hayal edin. Tetova Üniversitesi öğrencileri işte bu kadar şanslı!
Öğrencilerin barınabileceği çok sayıda yurt mevcut. Dileyen öğrenciler ev de kiralayabiliyorlar. Kiraların en az yemekler kadar ucuz olması öğrenciler için tahmin edebileceğiniz gibi bulunmaz bir nimet. Genellikle ilk yıl yurtta kalan öğrenciler ikinci yıllarında birkaç arkadaşları ile birlikte ev kiralama tercihinde bulunuyor.
Bu kentin hatta ülkenin kozmopolit yapısı üniversiteye de tam anlamıyla yansımış durumda. Üniversitede Arnavutlar, Makedonlar, Romanlar ve Türkler okuyor. Bunun yanı sıra farklı etnik gruplardan çok sayıda öğrenci tercihini bu kurumdan yana kullanıyor. Bu yüksek eğitim kurumu bir özelliği ile tüm dünya üniversitelerinden ayrılıyor.
Eğitim dili Arnavutça olan tek üniversite Tetova Devlet Üniversitesi’dir. Bu dili bilmeyen öğrencilere bir yıl boyunca hazırlık dersleri kapsamında Arnavutça öğretiliyor. Dili en azından konuşup yazabilecek kadar öğrenen öğrenciler mesleki bölümlerine geçme hakkını elde ediyor. Ancak zorlananlar bu hazırlık sınıfını tekrar okumak durumunda kalıyor. Tetova Devlet Üniversitesi’nde eğitim almayı tercih eden öğrenciler bu dili öğrenmekte hiç zorlanmıyor. Türkçe ile gramer açısından benzer özellikler göstermesi, telaffuzunun kolay olması ve bu Arnavutçanın gençlerin çok ilgisini çekmesi, bu dilin kolaylıkla öğrenilmesine yol açıyor. Okulda dileyen öğrenciler İngilizce dilini de öğrenebiliyorlar. Bu okul adeta bir yabancı dil merkezi gibi eğitim veriyor. Amaç ise donanımlı bireyler yetiştirmek.
Ülkemizdeki Trakya Üniversitesi ile sürekli bir işbirliği içerisinde olan Tetova Devlet Üniversitesi’nin son derece cazip fiyatlar ile eğitim veriyor olması son yıllarda Türkiye’nin gözünden kaçmıyor. Çok sayıda Türk genci eğitim planlarına bu okulu da dâhil ediyor. Türklerin tercihi genellikle Tıp ya da Eczacılık fakülteleri oluyor.
Yıllık 1500 Euro gibi düşük bir ücret ödeyerek bu okulun kaliteli ve pratik ağırlıklı eğitiminden istifade edebiliyorsunuz. Diğer bölümlerin ücretleri 400 Euro’ya kadar gerilemiş durumda. Bu okul, yurt dışında eğitim almak isteyen ancak kısıtlı bir bütçeye sahip olan gençler için adeta bulunmaz bir fırsat sunuyor.
Okulun kapıları tüm dünya gençlerine açık! Ancak tercihiniz Mimarlık, Beden Eğitimi veya Drama Sanatları bölümlerinden biri olursa belirli bir bilgi veya beceri düzeyine sahip olmanız gerekiyor. Bir komisyon tarafından okumak istediğiniz bölüm ile ilgili ne kadar ön bilgiye veya yeteneğe sahip olduğunuz kontrol ediliyor. Geçer puan almanız halinde Üniversite’ye başvurabiliyorsunuz. Çünkü Mekadonya bu üç alanda hizmet veren bireylerin konu ile ilgili yeteneklerinin olması gerektiğine inanıyor. Elbette bu kıstas, ülkenin eğitim kurumlarına da yansıyor.
Farklı ülkelerden gelerek Tetova Devlet Üniversitesi’nde okumayı tercih eden öğrenciler mezun olduklarında çok ciddi avantajları da elde etmiş oluyorlar. Bunlardan ilki bir değil iki dil birden öğrenmiş bir şekilde diplomalarını almalarıdır. Bir yandan üniversite eğitimlerini tamamlarken bir yandan da hem Arnavutça hem de Makedonca öğreniyor olmak öğrencilerin kariyer hanesine çok büyük bir artı olarak kaydediliyor.
Çok sayıda öğrenci mezuniyet sonrası bir ya da iki yılını yabancı dil öğrenmeye ayırmak durumunda kalırken, bu üniversiteden mezun olan öğrenciler iş yaşamına bir adım önde başlamanın ayrıcalığını yaşıyor.
Okulun sağladığı ikinci avantaj ise tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan bir diploma alıyor olmalarıdır. Mezuniyet sonrası diledikleri ülkede diplomalarını kullanabiliyor, master başvurusu veya iş başvurusu yapabiliyor, resmi sınavlara katılabiliyorlar. Bu diploma Türkiye’de de geçerliliğe sahip. Çok az üniversitenin mazhar olduğu bu diploma uyum programı öğrenciler için cazip bir özellik konumunda.
Müslümanlar ile Hıristiyanların muhteşem bir dostluk örneği sergileyerek uyum içinde yaşadıkları bir ülke olan Makedonya’da bu üniversiteye başörtüsü ile girmek serbest. Oldukça modern bir vizyona sahip olan okulda öğrenciler arasında etnik ya da dini hiçbir ayrım yapılmıyor. Bu durum elbette öğrencilere de yansıyor. Üniversitenin tarihinde ırk, din ya da dil yüzünden çıkmış bir çatışma, tartışma ortamı asla yer almaz. Aksine öğrenciler birbirlerinin kültürünü merak ediyor, tanımaya çalışıyor.