MAKEDONYA ZİRAAT BANKASI
Makedonya Cumhuriyeti Balkan Yarımadası Güneydoğu sınırının olduğu yerde kuzeyinde Sırbistan ve Kosova, batısında Arnavutluk, güneyinde Yunanistan, doğusunda Bulgaristan ile komşu olan bir ülkedir. Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanınan ülke, Yunanistan'ın itirazı sonucu Birleşmiş Milletler tarafından Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (EYMC) adıyla tanınmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti nüfusu yaklaşık iki milyon civarındadır. Ülkenin başkenti Üsküp 500,000 nüfusuyla aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Makedonya finans sistemi, basit yapısı ve bankacılık sektörünün dominant olması ile göze çarpmaktadır. Bu nedenle bankacılık sektörünün istikrarı, toplam olarak finans sisteminin istikrarı açısından çok büyük önemi taşımaktadır.
Makedonya’da geleneksel bankacılık uygulandığından dünya finans akımlarından büyük oranda izole edilmiştir. Bundan dolayı Makedonya finans sistemi global krizden direk olarak etkilenmemiştir. Türkiye ile Makedonya arasında ekonomik ve ticarî işbirliğinin açılımında ve atılımda bulunulmasına yönelik yoğun çabalar neticesinde, büyük Türk şirketlerinin Makedonya’ya olan ilgilerinin son dönemlerde artmaya başladığı gözlemlenmiştir. Özellikle ülkeyi ekonomik açıdan tehdit altında tutan işsizlikle mücadelede Makedonya hükümetlerinin dış yatırımlara yönlenmelerini kaçınılmaz hale getirmiş ve son dönemde Makedonya Türk şirketleri için daha cazip hale gelmiştir.
Makedonya’da Türk Ziraat Bankası, 1999 ile 2008 tarihleri arasında faaliyetlerini şube olarak sürdürürken 2008 yılında Ziraat Banka AD olarak Genel Müdürlük açılmış ayrıca Makedonya’nın iki ayrı şehri olan Gostivar ve Kalkandelen’de iki adet şube açılmıştır. Makedonya’da bankaların çalışma saatleri pazartesi – Cuma arası 7.30 ve 19.30 saatleri arasında, cumartesi günü ise 8.00-13.00 saatleri arasında bankalar açıktır. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Makedonya’da da sizi güler yüzlü çalışanlar karşılamaktadır.
Makedonya’da Türk Ziraat Bankasının hem Genel Müdürlük olarak hem de şube olarak aktif olarak çalışmaları, Türkiye’den Makedonya’ya okumaya giden Türk öğrencileri ve orada yaşayan Türk vatandaşları için de son derece önem arz etmektedir. Özellikle son dönemde Makedonya Üniversitelerinin YÖK’den denklik alması ve üstelik orada okuma maliyetinin Türkiye’deki sadece dershane parasına denk gelmesinden kaynaklanan ve ayrıca tıp ve eczacılık bölümleri alternatiflerinin de popüler olması nedeniyle Türkiye’den çok sayıda öğrencinin Makedonya’daki üniversiteleri tercih etmesine neden olmaktadır. Türkiye’nin en güvenilir bankalarından Ziraat Bankasının da oradaki varlığı Türk öğrencileri için son derece avantajlıdır.
Makedonya Cumhuriyeti ulaşımı Bulgaristan üzerinden karayolu ile 850 km yaklaşık 10-12 saat sürmektedir. Bu demektir ki Makedonya üniversitelerinde okumak için kat edeceğiniz mesafe sadece Türkiye’nin doğusundan batısına kadar olan mesafeden bile daha kısadır. İstanbul’dan hava yolu ile yaklaşık 1 saat 25 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Türk Hava yolları ve Pal Hava yolları İstanbul Üsküp arasında hizmet vermektedir.
Makedonya’ya vizesiz giriş hakkı yalnızca 60 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerde Türkiye ile Makedonya arasında mevcut Vize Muafiyet Anlaşması ile olmaktadır. Bu nedenle oturma izni alınması şarttır aksi takdirde turistik vize ile giriş yapanların 60 günlük sürelerinin dolması sebebi ile eğitimlerinin yarıda kalması ve sınır dışı edilmeleri söz konusudur. “Öğrenim vizesi” almak için Makedonya’nın Türkiye’deki temsilciliklerine başvurmaları gerekmektedir.
Türk Vatandaşları Makedonya’ya girişlerinde ya da Makedonya’dan transit geçişlerinde vizeden muaftır. Makedonya’ya eğitim amaçlı Türkiye’den gelecek öğrencilerin genel sağlık sigortası yapması önerilir. Makedonlar günlük hayatta hem Makedonca hem de İngilizce kullanmaktadır ayrıca Türkiye ile Makedonya’nın yakın ilişkiler içerisinde olmasından dolayı çok sayıda Makedon vatandaşı Türkçe bilmektedir.
Dil konusu da Türkiye’den Makedonya’ya okumak için giden öğrenciler arasında problem olmaktan uzakta bilakis İngilizcelerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. İki ülke arasında kısa bir süre önce, Serbest ticaret ve Sanayi bölgeleri anlaşmaları imzalanmıştır. Türkiye ile Makedonya arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün artmaktadır. Sadece geçen yıl iki ülke arasındaki dış ticaretin 400 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilinmektedir. Hedefler her geçen gün artırılmaktadır. Her fırsatta Makedonya'nın yabancı yatırımcıları için inanılmaz fırsatlar sunduğunu söyleyen Başbakan vergi oranlarının yüzde 2 seviyelerinde olduğunu ve ayrıca gelir vergisi almadıklarını
Sosyal Güvenlik vergilerini ise oldukça düşük seviyede tuttuklarını belirtmiş ayrıca yatırımcının eğer isterse 4 saat içinde evraklarını hazırlayıp şirket kurabildiklerini belirtmişti. Makedonya’dan herkesin toprak satın alabileceğini ve metrekaresi sadece 1 Euro olduğunu Türkiye’ye yaptığı en son ziyarette hatırlattı. Yurtdışı eğitim fırsatlarından siz de yararlanmak istiyorsanız Eurostar Yurtdışı Eğitim merkezini arayabilir Makedonya hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Türk öğrencilerin Makedonya’ya okumak için giderken bir yandan da gelecekteki fırsatları çok iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Çünkü Makedonya her ne kadar küçük nüfusa sahip olsa da kesinlikle Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biridir. Makedonya ile Türkiye arasında yapılan dış ticaret azımsanamayacak kadar hızlı ilerleme kaydetmektedir.
Geleceği gören Ziraat Bankası sadece şube açma ile yetinmeyip bir de Makedonya’da Türk Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü açmıştır. Bu demektir ki yakın gelecekte dış ticaret rakamları beklenenlerin bile üzerine çıkabilir. Eğitim görmek için giden öğrenciler de fırsatları değerlendirip geleceğin ihracatçıları veya ithalatçıları konumuna gelebilirler. Hayatta fırsatları yakalamayı bilenler ve öngörüsü yüksek olanlar ve tam olarak ne istediğini bilenler her zaman başarıyı yakalamıştır.