MAKEDONYA PARA BİRİMİ
Makedonya dendiğinde bugünlerde yurt dışında okumak isteyen öğrencilerin yüzü gülüyor. Çünkü bu ülke onların büyük ilgisini çekiyor. Eğitim siteminin kalitesinden ülkede yaşam şartlarının son derece ucuz olmasına dek pek çok etmek onların beğenisini kazanması için yeterli oluyor. Makedonya’da eğitim çok uygun maliyetlerle öğrencilere sunulmaktadır. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi sizlere yurtdışı eğitimin kapılarını açıyor. Öğrencilerin hangi mesleğe eğilimli olduğu keşfiyle başlayıp mezuniyetlerine kadar desteklerini esirgemeyen bir danışmanlık kurumudur. EuroStar ile ilgili detayları irtibat bürolarından veya internet sitesindeki telefon numaralarından alabilirsiniz.
Makedonya Balkanlar’da konumlanmış ve Yugoslavya’dan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş çok genç ülkelerden biridir. Ülkenin para birimi ise Denar’dır. Makedonya Denarı veya MKD olarak da geçen bu para birimi ilk olarak 26 Nisan 1992 tarihinde, yani ülkenin kuruluşundan bir yıl sonra tedavüle sunuldu. O tarihe kadar 1990 sürümlü Yugoslavya Dinarı ülkede kullanılıyordu. Ancak artık resmi para birimi Denar olarak kabul edildi.
Takvimler 1992 yılını gösterdiğinde 10, 25, 50, 100, 500, 1000, 5000 ile 10,000 Denar piyasaya sürüldü. Bundan 1 yıl sonra yani 1993 yılında da 10, 20, 50, 100 ve 500 miktarlarında yeni Denar Makedonya halkının kullanımına sunuldu. İlk olarak 20 Denar banknot basılarak piyasaya sürülmüştü. Hemen sonrasında ise 1000 ve 5000 Denar banknotlar çıkarıldı. 1 Euro yaklaşık olarak 61,75 Makedonya Denarı’na tekabül ediyor.
Makedonya’da Amerikan Dolarının kabul gördüğünden pek söz edilemez. Kullanıldığını ve Amerikan Doları ile ödeme yapıldığını görmeniz de oldukça güç. Ancak elbette döviz bürolarından Amerikan Doları da alabiliyorsunuz. Genellikle döviz olarak Euro kullanılıyor. Hemen sınırda yer alan bir bürodan Euro alabiliyorsunuz. Böylece turistler ülkeye girdikleri andan itibaren ödemeler konusunda sıkıntı yaşamıyor. Çünkü ülkede genellikle Euro ile ödeme yapılabileceği bilgisi kendilerine iletiliyor. Bununla birlikte çeşitli seyahat çekleri ile bankaların kartları da mağazalarda ve dükkânlarda kabul ediliyor. Bunlarla da çok rahat bir şekilde, problem yaşamadan ödeme yapabiliyorsunuz.
Makedonya’nın resmi para birimi Euro’nun değerine sabitlenmiştir. “Peg” olarak adlandırılan bu durum kurlarda Euro’yu ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda Bu ülkenin Uluslar arası Para Fonu IMF ile bir anlaşması bulunuyor. Buna göre para ile ilgili olan tüm politikalarda öncelik döviz kuru istikrarına verilmiş durumda. Turistlerin veya yabancı yatırımcıların ülkeye taşıdığı dövizin kurlardaki baskısı düşürülmeye çalışılıyor. Bunu sağlamak için Merkez Bankası müdahaleleri sıklıkla kullanılıyor.
Makedonya’nın önümüzdeki günlerde çok daha esnek bir para politikasına geçeceği düşünülüyor. Ancak bunun uzun vadede gerçekleşmesi de beklentiler arasında. Ülkede şu anda enflasyon oranı sıfır! Yani öğrencilerin ödemeleri gereken harç ücretlerinde uzun zamandır herhangi bir yükseliş gözlemlenmiyor. Aynı sabit durum tüm yaşam koşulları için de elbette geçerli.
Öğrenciler büyük bir rahatlıkla bu ülkede yaşayabiliyor ve gereksinimlerini düşük bir bütçe ile karşılayabiliyor. Hatta boş zamanlarında ülkeyi gezebiliyorlar. Üstelik minimum oranda ücretler ödeyerek… Genellikle gezilerin odak noktası Ohrid oluyor. Ohrid Meydanı’nda bulunan iskeleden kalkan motorlar turistik açıdan büyük önem taşıyan St. Naum Koyu’na doğru hareket ediyor. Yaklaşık olarak 2 saat süren bu muhteşem gezi için öğrenciler gidiş – dönüş 150 Denar ücret ödüyor.