MAKEDONYA DÜĞÜNLERİ

Makedonya Cumhuriyeti adet gelenek ve göreneklerine bağlılığıyla dikkat çeken, mimari yapılarıyla tarihte bir yolculuğa çıkıldığı hissi yaratan bir ülkedir. Makedonya’daki yapılar ve tarihi eserler ile turistlerin dikkatini çeken ve yaşayan halkın da vazgeçemeyeceği değerler olarak görülmektedir. Ülkede birçok etnik grup bir arada yaşamaktadır. Birbirleri arasında hiçbir ayrımcılık bulunmamakta ve dostça yaşamaktadırlar. Bir kültür mozaiği yaşanan Makedonya’da birçok adet, gelenek- görenek de bulunmaktadır. Bu adetlerin en başında gelen ve en eğlencelisi olan düğün adetleri olarak göze çarpmaktadır. Makedonya’daki düğün adetleri çok ilginç ve bir o kadar da neşeli geçmektedir.
            Makedonya’da düğünlerden 3 gün önce davetli kişi listesi hazırlanmaktadır. En yakın akraba ve komşular da listeye eklenmektedir. Erkek tarafı düğün yemeği hazırlamaktadır. Düğün esnasında kimlerin yardım edecek olanlar (genellikle yakın akrabalar) seçilir ve onlara bildirilmektedir. Liste hazırlandıktan sonra erkek konukları davet etmek üzere bekâr genç erkeklerden 2 tanesi seçilmektedir. Kadın davetlileri çağırmak için ise 2 bekâr kız seçilmektedir. Davet eden gençlere gelin bahşiş vermektedir. Önceleri kızlar defler eşliğinde köy halkına ve akrabalara gidip düğün sahiplerinin selamlarını ileterek düğüne davet ederlermiş. Daha sonraları bir çocuk beygir ile Makedon sokaklarında gezer herkesi bağırarak düğüne davet edermiş. Eğer ki dargın olanlar varsa düğün sahipleri çocuğu özel olarak onların evine gönderir ve düğüne gelmelerini isterlermiş. Başka bir âdete göre ise; düğüne davet edilecek olan davet edilecek ailelerin aile reislerinin ismi yazılıp köy kahvelerine liste olarak asılmaktaymış. Artık bu adetler geride kalmakla beraber davetiyeler ve özel kartlar bastırılıp çağırılacak kişiler bu şekilde düğüne davet edilmektedir.

           
Makedonya’daki Müslümanların düğünleri 4 gün sürmektedir. Düğünün ilk gününe Rubalar ismi verilmektedir. Ruba; gelinlik, pardösü, özel gelin şalvarı, gelinin ailesine hediyeler, gelinin takılarının dizildiği kutular gibi erkek tarafının kız tarafına götürdüğü eşyalardan oluşmaktadır. Bir sepet hazırlanır ve bu sepet içerisinde beyaz satenden gelinlik, bozuk para, leblebi, şekerleme, pirinç konulur. Bu konulanlar bekârlara yedirilir ve onların kısmetini açacağına inanılır ve düğünün birinci günü müzik eşliğinde halaylar ile başlar.   
             Düğünün ikinci günü akşamı tıraş eğlencesidir. Akşam ile yatsı namazı arasında canlı müzik eşliğinde damat traşı eğlenceleri yapılmaktadır. Düğünün 3.günü ise Gelin alma günüdür. Kınalar yakılır, yemekli müzikli bir eğlence daha tertiplenir. Gelin alma gecesinde misafirlere şerbet ikram edilir ki evlilikleri de tatlı olsun diye bir inanış bulunmaktadır. 4. Gün ise düğün günüdür.
Düğün günü et yemeği yenilmez bu inanışın nedeni ise et yemenin kavga edileceği inanışının hakim olmasından kaynaklanmaktadır. Gelen davetliler karşılanır ve yemek ikram edilir. Daha sonra gelin ve damat gelir sandalye üzerine çıkartılıp duvağı açılır ve davetlileri selamlarlar. Daha sonra duvağı yeniden kapatılır ve bir gelin köşesine oturtturulur burada gelin hareket etmeden düğün boyunca oturur. Daha sonra erkek evinde de eğlenceler devam eder ve düğün noktalanır.
Makedonların yerli halkının düğünlerinde ise; öncelikle düğün yapılacak yerin damat tarafından çiçeklerle süslenmesi ve bunu takiben silahla bir el ateş etmesiyle başlamaktadır. Makedon geleneklerine göre misafirleri müstakbel kayınvalide bir sürahi su ve ekmek ile karşılamaktadır. Müstakbel kayınvalide misafirleri karşılarken Makedon geleneklerinde var olan ismiyle “kaynana dansı” yapmaktadır. Bu arada müstakbel damat ise geleneksel “Damat Tıraşı’nı” olmaktadır.

hhhhhhhhhhhww2.png
             Makedon düğünlerinin en heyecanlı kısmı ise Pazar günü düğün alayının at sırtında gelini ziyaret ettiği gündür. Bu ziyaret esnasında damat küçük bir erkek çocuğuyla gelmektedir. Getirilen çocuk düğün alayıyla oturur ve buradaki simgesi gelinin erkek çocuk doğurabilme kabiliyetinin göstergesi anlamına gelmektedir. Müstakbel damat kız evine geldiğinde geline süslenmiş bir âlem sunmaktadır. Gelin adayı da kendisini ziyarete gelen düğün alayına rakı veya şarap ikram etmektedir. Tüm bunlardan sonra gelin bekâr bir kız olarak son kez çeşmeye gidip kaplara su doldurmaktadır. Bu esnada köy meydanındaki gençler geleneksel bir Makedon dansı sergiler. Bu dansın içeriği ise; Makedon erkeklerinin asırlardır karşılaştığı ve mücadele ettiği zorlukları temsil eden Makedon dansı olan “Tekoto” yaparlar. Pazar günü öğleden sonra Kilise’de yapılan bir törenle düğün sona erer. Müstakbel gelin – damat ve düğün alayı Makedon halk giysilerine benzeyen daha renkli, ipek ve altınla işlenmiş kıyafetler giyerler. Gelinin gelinliği hemen hemen 40 kilo civarı gelmektedir.
      
           
                İşte Makedonya gelenek göreneklerine bu kadar bağlı, insanları sıcak güler yüzlü ve içten olan topluluklardır. Buraya turist olarak gelen, gezi amacıyla gelen veya okumak amacıyla gelen öğrenciler de bu düğünlere rastladıklarında katılıp bu sıcaklığı yaşayabilmektedirler. Makedonya’ya ayak basıldığı andan itibaren insanı saran bir sıcaklık ve insanların samimiyetiyle karşılaşılmaktadır. Özellikle halk Makedonya’ya üniversite okumak amacıyla gelen öğrencileri çok sevmektedir.
            Öğrencilerin tüm ihtiyaçlarında yanında olan halk bir aile sıcaklığıyla gelen öğrencilere kucak açmaktadırlar. Makedonya’da birçok itibarlı ve kaliteli üniversite bulunmaktadır. Genel olarak Türkiye ve diğer dünya ülkelerinden de Makedonya’da okumaya gelen öğrenciler bulunmaktadır. Makedonya’da okumayı tercih etmelerinin en büyük nedeni hem kaliteli bir üniversite eğitimi alabilmek hem de daha uygun harç paraları ödeyerek okumak istemektir. Makedonya’daki prestijli ve kaliteli üniversitelerde eğitim alabilmek, ülkemizde üniversite kazanabilmekten çok daha avantajlı bir yoldur.
            Türkiye’de yıllarca sınav stresi içerisinde geçen öğrencilik dönemi sonrası öğrenciler hem istedikleri bölümü kazanamamaktadır. Veya da yeterli puan aldıkları halde ülkemizdeki üniversitelerin kontenjanlarının dolmasından dolayı açıkta kalmaktadırlar. Diğer bir seçenek ise istemedikleri halde puanları yettiği için istemedikleri bir bölümü okumak zorunda kalmaktadırlar. Bunun sonucunda da sevmedikleri bir bölümü başarısızlıklarla bitirecek ve istemedikleri bir mesleği yapmak zorunda kalacaklardır. Tüm bu olumsuzlukların tam tersine Makedonya’da üniversite okumanın çok fazla avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında istedikleri bölümü sınavsız okuyabilme şansı tanınması en önemli avantaj olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca ciddi anlamda çok cüzi rakamlar ödeyerek Makedonya’da üniversite hayatını tamamlayabilmek mümkündür.
            Ülkemizdeki gibi büyük masraflar, çuvalla paralar dökerek çocuklarını üniversite okutmaya çalışan ailelerin yerine Makedonya’da hem daha ucuza hem de istedikleri bölümü okuyabilme hakları bulunmaktadır.
            Ülkemizde çocukları istedikleri bölümü tutturamadığı için özel üniversitelere para döken ailelerin üzerindeki büyük bir yük olan harç paraları yerine Makedonya’da üniversite okutmak aileleri epeyce rahatlatacaktır. Ayrıca Türkiye’de ikametgâhlarının dışında başka bir şehri kazanıp aileden ayrılıp o şehre üniversite okumaya giden öğrencilerin de masrafları bir hayli fazladır. Yurt veya ev kirası, harç paraları yeme – içme masrafları ve memlekete gelip gitme yol paraları da düşünüldüğünde masraflar özel üniversite harç paralarını bile geçmektedir. Tüm bunların yerine Makedonya’da yaşam hem ucuz hem de üniversite harçları bir o kadar da uygundur.


                Türkiye’de neredeyse 1 yılda harcanan toplam masraf ile Makedonya’da bir üniversite bitirilebilinmektedir. Tüm bu fırsatları görmezden gelen veya ön yargılı bakan birçok aile bulunmaktadır. Hâlbuki araştırıldığına Makedonya’da üniversite okumanın ayrıcalıklarını görmemek mümkün değildir. Ayrıca Makedonya’nın gerek tarihi eserleri gerek Türkiye’ye benzeyen mimari yapıları gerekse ülkemize benzeyen kültürel gelişimi, adet gelene ve göreneklerin benzerliği ile öğrenciler kendilerini Türkiye’den kopmuş gibi hissetmeyecek ve hemen benimseyip alışabilmektedirler.
            Tüm bu fırsatlardan yararlanabilmek için yapmanız gereken tek şey Euro Star Yurtdışı Eğitim Merkezi ile tanışmaktır. Euro Star; dünyaca bilinen, itibarlı, kariyerli bir yurtdışı danışmanlık şirketidir. Alanında uzman, kariyerli ve başarılı kadrosuyla sizlere hizmet sunan köklü bir şirket olarak benzerlerini geride bırakmaktadır. Euro Star Yurtdışı Danışmanlık Merkezi olarak öğrencilerin kariyer planlaması için her türlü hizmet verilmektedir. Öğrenci; Euro Star’ın kapısından girdiği andan itibaren öncelikle kişilik tanımlanması, öğrencinin ne istediğini bilmesi ve hangi mesleğe yöneleceği konusunda doğru bir yönlendirme yapılabilmesi amacıyla itina ile çalışan köklü bir danışmanlık kuruluşudur.
             Makedonya’ya gidebilmek için gereken tüm prosedürleri, detaylı ve karmaşık gibi gözüken tüm işlemleri sizin yerinize yürüten, Türkiye’deki çıkış işlemleriniz tamamlandığında da sizi yalnız bırakmayan bir aile sıcaklığı sunan Euro Star Yurtdışı Eğitim Merkezi, aynı zamanda Makedonya’da da sizin yanınızda olmaya devam etmektedir. Öğrencilerini ilk günden, mezun olduğu güne kadar yalnız bırakmayan Euro Star; Makedonya’daki barınma konusunda da sizlere yol göstermektedir. Sizler de bu ayrıcalıktan yararlanabilmek, Makedonya’da saygın ve kaliteli bir üniversitede eğitim görmek ve yanınızda Euro Star eğitim Merkezi’nin uzman kadrosuyla aile sıcaklığını yaşamak için yapmanız gereken tek şey Euro Star ile tanışmak.