DİL YETERLİLİĞİ
Yabancı dil yeterlilik belgeleri TOEFL: Yurtdışında İngilizce eğitim veren üniversitelerin hemen hepsi, anadili İngilizce olmayan yabancı öğrencilerden, giriş şartı olarak, TOEFL İngilizce sınavında yeterli puan isterler.
TOEFL, okuduğunu ve dinlediğini anlamayı, kelime ve deyim bilgisini ve İngilizce yi doğru kullanmayı ölçen çok seçmeli bir testtir.
Computer-Based TOEFL sınavı bütün yıl boyunca dünya çapında yüzlerce değişik bölgede uygulanmaktadır. Türkiye'de ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de verilmektedir.
TOEFL Sınavı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız
TWE:
TWE (Test of Written English), 30 dakikalık bir komposizyon yazma sınavıdır. Bu sınav için TOEFL ücretine ek olarak bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bu sınav 6 üzerinden notlandırılır ve TOEFL notunuzdan ayrı olarak bildirilir. Bazı okullar TOEFL ile birlikte TWE sınavına girmenizi de şart koşabilir. Başvurduğunuz okulun TWE sınavını istemesi halinde, her TOEFL tarihinde TWE verilmediği için, TOEFL'a gireceğiniz gün TWE'nin de veriliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir. Unutmamanız gereken bir başka nokta da TOEFL'a girmeden sadece TWE sınavına giremeyeceğinizdir. TWE ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız
GRE:
GRE (Graduate Record Examination) Amerika'daki Yüksek
Lisans Programlarının işletme dışındaki bölümlerine başvurmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav üç çoktan seçmeli bölüm (Sayısal, Analitik ve Sözel) ve ayrıca kompozisyon bölümünden oluşmaktadır. Kompozisyon bölümünde iki soru sorulmaktadır. İlk soru bir konu üzerindeki yorumların sorulduğu 45 dakikalık bir bölüm ile bir argüman üzerinde akıl yürütmenizin istendiği 30 dakikalık bir bölümden oluşmaktadır. GRE sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir.Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesi hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır.
GRE Sınavı ile ilgili detaylı bilgi içn tıklayınız
GMAT:
GMAT (Graduate Management Admission Test) Amerika'daki yüksek lisans ve doktora programlarının işletme, yönetim bölümlerine başvuracak öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. GMAT çoktan seçmeli (Sözel ve Sayısal) ve kompozisyon (Analytical Writing Assessment) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Sözel: 41 soru - 75 dk.
Sayısal: 37 soru - 75 dk.
Kompozisyon bölümünde ise iki soru sorulmakta ve Word programında her bir soru için birer kompozisyon yazılması için 30'ar dakika süre verilmektedir.
GMAT sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir. Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesinin hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır. Sayısal ve sözel bölümün notlandırılması 0-60; sınavın tamamının notlandırılması 200-800 arası bir skordur. Kompozisyon bölümünün skoru 0-6 arası bir nottur ve diğer bölümden ayrı değerlendirilmektedir.
GMAT Sınavı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız
MCAT:
Amerika'daki tıp okullarının tamamına yakını başvuru esnasında MCAT sınav sonucunu zorunlu kılmaktadır. MCAT sınav sonucu Tıp okullarına başvuru sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
IELTS:
IELTS (International English Language Testing System) dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlar. IELTS dünyaca bilinen ve tanınmış en yüksek kalitede İngilizce bilgisini ölçebilen ve tüm dünyada kullanılan bir değerlendirme sistemidir.
Test Akademik ve Genel İngilizce düzeylerinde iki farklı şekilde uygulanır. Dinleme ve konuşma modülleri her iki düzeyde aynı şekilde uygulanırken; okuma ve yazma modülleri iki düzeyde farklı formatlarda uygulanır. IELTS sınavı İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Amerika gibi birçok ülkedeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye'de IELTS'i kabul eden üniversite ve şirket sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.
IELTS Sınavı ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz
Şartlı Kabul (Conditional Acceptance) Üniversiteler öğrenci kabulleri için kendileri tarafından belirlenen asgarî bir not ortalaması ve sınav puanı isterler. Belirledikleri düzeyin altındaki öğrencileri kabul etmezler. Ancak, bazı üniversiteler bazı öğrencilere esnek davranabiliyorlar. Örneğin, 10 üzerinden asgari 7.5 not ortalaması şart koşan bir üniversite, diğer şartları tamam ise 7'lik bir öğrenciyi şartlı kabul edebilir. Öğrencinin kesin kabulü, ilk dönem göstereceği performansa bağlıdır. Eğer öğrenci derslerinde başarılı olup yeterli not ortalamasını tutturabilirse şart yerine gelmiş olur ve öğrenci normal statüye geçirilir. Aksi taktirde öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.
Yine aynı şekilde GRE' den veya GMAT Sınavından istenenden daha az puan almış bir öğrencinin, diğer kriterleri uygunsa şartlı olarak kabul edilmesi mümkün olabilir. Şart, yine akademik başarı veya örneğin altı ay içinde testlerin tekrarlanarak istenen puanın tutturulması olabilir.
Şartlı kabul denince akla ilk gelen İngilizceleri okulun istediği seviyede olmayan öğrencilerin üniversitelerden akademik kabul sağlamalarıdır. İngilizceleri "iyi" veya "orta" olup üniversitelerinin aradığı seviyenin altında kalan öğrencilerin, akademik bakımdan yeterli olmaları koşuluyla, bazı üniversitelerden şartlı kabul sağlamaları mümkün olabiliyor.
Örneğin, 550 TOEFL puanı istendiğini düşünelim. Bu durumda 450 TOEFL puanı alan bir öğrencinin diğer nitelikleri uygunsa, bazı üniversiteler kendisine şartlı kabul verebilirler. Ancak, şartlı kabul edilen öğrencinin akademik programa başlayabilmesi için önce ya kabul edildiği üniversitenin dil okuluna ya da başka dil okuluna devam ederek İngilizcesini geliştirmesi ve yeterli duruma getirmesi gerekir ya da eğer çok az eksikleri varsa akademik programa başlatılabilirler ama ek olarak bazı ileri düzeyli İngilizce dersleri almaları şartı konabilir.
İngilizce programlarına devam eden şartlı kabul sahibi öğrenciler, İngilizcelerinin akademik programa başlayabilmek için yeterli seviyeye geldiğini okula belgelemek için, ya tekrar TOEFL sınavına girerler ya da bazı okullarda "Institutional TOEFL" adı verilen şartlı kabul veren okul tarafından belirli zamanlarda yapılan sınavlara girerler. Başarılı oldukları taktirde, kabul oldukları akademik programa başlayabilirler.