BİTOLA NAMAZ VE EZAN SAATLERİ
Makedonya’nın en büyük kentlerinden biri olan Bitola Manastır adıyla bilinmektedir. Uzun yıllar boyunca Manastır ismini taşıyan şehir, topraklarının Osmanlı egemenliğine girmesinden sonra Bitola ismini aldı. Özellikle Müslüman olan ülkelerde bölgeden bahsedilirken Bitola ismi kullanılıyor. Ülkenin ekonomi ve sanayi merkezi olan bu kentte hayat her daim aktif ve dinamiktir.
Ülkenin ikinci büyük şehri olan Bitola aynı zamanda 12 farklı ülkenin elçiliklerini de barındırıyor. 95.385 kişinin yaşamını sürdürdüğü bu kent dünyanın adeta minyatürleştirilmiş hali gibi çok sayıda farklı etnik kökenli halkı barındırıyor. 7’den fazla farklı kökende halkın bir arada barış ve uyum içerisinde yaşıyor olması tüm dünyanın takdir ile karşıladığı özelliklerinden biridir.
Bitola nüfusunun yüzde 88,7’si Makedonlardan oluşuyor. Yani 95 binlik nüfusun 84 bini Makedonlardır. Aynı zamanda nüfusun yüzde 4,3’ü Arnavutlar, yüzde 2,7’si Romanlar, yüzde 1,7’si Türklerden oluşuyor. Kentte yaşayan halk bu rakamlarla sınırlı değil elbette. 1.270 Aroman, 541 Sırp, 21 Boşnak ve diğer etnik kökenlerden de 500 civarında kişi bir arada, aynı kentte yaşıyor. Bu farklı etnik kökenli insanların ibadet edebilecekleri çok sayıda ibadethaneleri de kentte mevcuttur. Bitola’nın her semtinde kiliseler ve biraz ilerisinde de camiiler görebilirsiniz. Ayrıca projesi Mimar Sinan tarafından yapılan Haydar Kadı Cami görebileceğiniz Osmanlı eserleri arasındadır. İshak Bey Cami ve Yeni Cami’de bulunan Osmanlı dönemine ait özel işlemelere hayran kalabilirsiniz. Buram buram Osmanlı kokan şehirde birçok mimari yapılara rastlamanız mümkündür.
Tarihi geçmişi oldukça eski olan Yeni Camii kentteki Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği yerler arasındadır. Bitola’nın kentsel gelişiminde Camilerin etkisi oldukça büyüktür. İslam dini ülkedeki en yaygın 2. din olması nedeniyle Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusu Makedonya’dadır.
Yurtdışında eğitim almak için bu kenti tercih eden öğrenciler hiçbir şekilde sıkıntı yaşamıyorlar. Barındıkları öğrenci yurduna veya kiraladıkları eve çok yakın yerde mutlaka bir cami bulabiliyorlar. Neticede yıllarca Müslüman egemenliğinde kalmış bir kentten söz ediyoruz.
Makedonya’da yaşayan Müslümanlarda namaz kılma hassasiyeti oldukça ileri seviyededir. Müslümanlığın şartları ve gerekliliklerini her kentte olduğu gibi bu şehirde de öğrenciler yerine getirebiliyorlar. Özellikle ramazan ayında öğrenciler oruç tutabiliyor. Bu ibadet, Müslüman olmayan halk tarafından da saygıyla karşılanıyor. Her birey bu ülkede ve kentte kendi dininin gereklerini yerine getirebiliyor. İbadetini hiçbir sıkıntı yaşamadan yapabiliyor. Özellikle Müslüman halkın ve okumak maksadıyla bu kente gidenlerin ibadetlerini düzenli olarak yaptığı ve olabildiğinde aksatmamaya çalıştığı biliniyor.
Bitola’nın namaz ve ezan vakitleri; fazilet takvimi vakitlerine göre belirleniyor. Fazilet takvimi yüzyıllardır Müslümanlar tarafından kullanılıyor. İlmi yöntemlere ilave olarak İslam bilginlerinin ictihadları ile birlikte namaz vakitleri ile ezan vakitleri belirleniyor.
Bitola’da Cuma namazı vakti ile öğle namazı vakit aynı anda başlıyor. Bayram namazları ise israk vaktinde başlıyor. Yani güneşin doğmasının ardından, yaklaşık olarak 45-50 dakika sonra bayram namazı vakti gelmiş oluyor.
Bu ülkede ve Bitola’da yaşayan Müslüman halkın ibadet saatlerinde küçük farklılıklar meydana gelebiliyor. Ancak çok büyük değişikliklerin olduğundan söz edilemez. Çünkü Balkan coğrafyasında güneşin doğuş ve batış zamanlar pek çok kıtayla kıyaslandığında ülkemiz ile büyük farklılıklar göstermiyor. Dolayısıyla namaz ve ezan saatlerinde de büyük oynamalar söz konusu olmuyor.
Bitola’da da imsak zamanı sahur ve sabah namazı zamanına işaret ediyor. Güneş vakti ise saban namazının bittiği vakti gösteriyor. Güneşin doğmasıyla birlikte kerahat zamanı giriyor.
Güneşin doğmasının üzerinden 45-50 dakikalık bir zaman geçtikten sonra namaz kılmak mekruh olarak kabul ediliyor. Sonrasında ise israk vakti giriyor. Öğle vakti ise öğle namazı zamanının başladığı vakittir. İkindi vakti de tahmin edebileceğiniz gibi ikindi namaz vaktini gösteriyor.
Bitola’da ikindi namazı gökyüzü kızıllaşmaya başlayana dek kılınabiliyor. Akşam vakti de akşam namazını işaret eder. İftar zamanı akşam başlıyor. Aynı zamanda akşam vakti gün batımı anlamına da geliyor. Yatsı namazında çok küçük bir fark olduğundan söz edebiliriz. Bitola’da yatsı namazı pek çok takvime göre yaklaşık olarak 10 dakika sonra başlıyor.
Makedonya’da eğitim almak isteyen öğrencilere namaz kılmaları için üniversitede namaz odası tahsis edilmiştir. Devlet üniversitelerinde öğrenci iseniz namazlarınızı kaçırmadan kılabilir ve ibadetlerinizi yerine getirebilirsiniz. Müslüman öğrencilerin ibadetlerini aksatmamaları için özel olarak tahsis edilen odalarda toplu olarak namaz da kılabilirsiniz. Üniversite yakınlarında bulunan Camilerin yoğunlukta olması nedeniyle fakültelere çok yakın mesafede bulunan camilerde öğrenciler ibadetlerini gerçekleştirerek derslerine devam edebiliyor. Ayrıca fakülte binalarında bulunan abdesthanelerde abdest alarak ders aralarında da namaz kılabiliyor.