Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği                                 

 

Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği görevi Halil Gürol Sökmensüer tarafından yürütülmektedir. Sayın Sökmensüer 4 Şubat 1958, Ankara doğumludur. 1980’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuş, evli ve bir çocuk babasıdır.  1982’de Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başlamış ve birçok görevi başarı ile tamamlayıp 15.08.2010 tarihinde Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliğine atanmıştır. O tarihten bu yana Üsküp’de görevini sürdürmektedir. Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği görevi Halil Gürol Sökmensüer’in Başbakan Gruevski ile Makedonya’daki yatırım fırsatlarını anlatmak üzere, beraberinde Bakanlar ve işadamlarından oluşan bir heyetle birlikte,  29 Ocak-3 Şubat 2012 tarihleri arasında İstanbul, Kayseri, Konya, Gaziantep, İzmir ve Bursa’ya ziyaret gerçekleştirmişlerdir. Katıldıkları iş forumu kısa sürede sonuç vermiş, yaklaşık 1.700 Türk şirket temsilcileri ile bir araya gelen Makedon heyeti, bugüne kadar gerçekleştirdiği benzer ziyaretlerdeki en büyük yatırımcı kitlesine ulaşmıştır. Yapılan bu ziyaret sonrasında, Makedonya’ya yatırım yapmak ya da ülkedeki yatırım olanaklarını araştırmak üzere ülkemizden gelen işadamlarının sayısında çok sayıda artış olmuş, Türk Firmalarından Limak Holding, toplam maliyeti 200 milyon Avroyu bulması beklenen otel, konut, kongre sarayı ve alışveriş merkezinden oluşacak bir kompleks inşa etmek amacıyla, Mart ayında Üsküp’te bir arazi satın almıştır. Daha sonra Sütaş Makedonya’ya yatırım yapmak amacıyla Makedon Swedmilk şirketini satın almıştır.

 Türkiye, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana, Makedonya Cumhuriyeti’nin ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini kararlılıkla savunmuştur. Makedonya’nın üniter devlet yapısının yanı sıra çok etnik ve çok kültürlü dokusunun da korunmasını desteklemektedir. Türkiye, Makedonya’yı anayasal adıyla (Makedonya Cumhuriyeti) ve “ulus” olarak tanımakta olup, ayrıca Üsküp’e Büyükelçi gönderen ilk devlettir. İki ülke ilişkilerinin hukuki temelini oluşturan birçok anlaşma imzalanmış, bugüne kadar Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Bakan düzeyinde önemli sayıda üst düzey ziyaret gerçekleştirilmiştir. Büyük Öğrenci Projesi çerçevesinde yabancı uyruklu öğrencilere tahsis edilen burslar, 2012-2013 eğitim öğretim yılında “Türkiye bursları” adı altında yeniden yapılandırılarak, 85 Makedonya vatandaşı öğrenciye Türkiye’de yüksek lisans yapmak üzere burs tahsis edilmiştir.  Makedonya’ya yükseköğrenim görmek için gelen Türk vatandaşı sayısının da son dönemde hızla arttığı gözlenmektedir. Yaklaşık 700 Türk öğrenci Makedonya’nın çeşitli üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim görmektedir.

Makedonya’da Türk öğrencilerin eğitimini cazip kılan birçok madde vardır. Bunlardan en önemlileri özellikle son dönemde Makedonya Üniversitelerinin YÖK’den denklik alması, ÖSS sınav stresini yaşamaya gerek kalmadan Makedonya’daki üniversitelere başvuru yapılabilmektedir. Üstelik orada okuma maliyetinin Türkiye’deki sadece dershane parasına denk gelmesinden kaynaklanan ve ayrıca tıp ve eczacılık bölümleri alternatiflerinin de popüler olması nedeniyle Türkiye’den çok sayıda öğrencinin Makedonya’daki üniversiteleri tercih etmesine neden olmaktadır.

Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir duyurusu bulunmaktadır. Üsküp Büyükelçisi 10.12.2012 tarihinde Yükseköğrenim Amacıyla Makedonya’ya Gelen Türk Vatandaşlarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar konusunda bir duyuru yayınlamıştır. Bu duyurunun en önemli maddeleri arasında; Makedonya’daki devlet üniversitelerinin eğitim dili Makedonca olmasıdır bu sebeple yabancı uyrukluların ilk yıl hazırlık sınıfında Makedonca öğrenmeleri ve Makedonca yeterlilik sınavında başarı göstermeleri halinde bölümlere başladığı bilgisi yer almaktadır. Dil hazırlık sınıfının yıllık ücreti, ortalama 600 Avro civarındadır. Üniversitelerde yabancı uyruklular için belirlenmiş yıllık harç ücretleri bölümler itibariyle değişkenlik göstermekte olup, 600-2500 Avro arasında değişmektedir. Makedonya’daki devlet üniversitelerinin ülkemizde denkliği bulunmakla birlikte, bölümler itibariyle denklik için alınması gereken farklı dersler çıkabilmekte; tıp, dişçilik gibi bölümlerin denkliği ise mezuniyet sonrasında YÖK tarafından yapılacak sınavda başarılı olmak şartıyla verilmektedir. Herhangi bir mağduriyet yaşanmamasını teminen, kayıt yaptırılması düşünülen okul ve bölümler hakkında YÖK’ten, Makedonya’ya gelmeden önce bilgi alınması yararlı olacaktır. Türk Vatandaşının tabi olduğu vize uygulamaları her ne kadar konsolosluk sitelerinden belirtilse de Makedonya için Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 60 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Bunun dışında altmış günü geçirenler sınır dışı edilmektedir. Makedonya’ya eğitim için gelen Türk vatandaşlarının kati surette vize çıkarması gerekmektedir. Vize başvuru işlemleri oldukça kolay olup, Makedonya’daki üniversiteler ile bu durumda iletişime geçmeniz sizin doğru yönlenmenizi sağlayacaktır. Makedonya Türkiye arası ulaşım da son derece rahattır. Hem Türk Hava Yollarının hem de Pegasus Hava yollarının Üsküp-İstanbul seferleri bulunmaktadır. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren yolculuk, TAV’ın yapmış olduğu Büyük İskender Havalimanında son bulmaktadır. Üsküp’den başka bir şehre yolculuk için de karayolu tercih edilmektedir. Türkiye’nin doğusundan batısına uçakla gidilen sürede Türkiye’den Makedonya’ya ulaşılması zaman açısından çok önemlidir. Makedonya’da çok sayıda Türkçe konuşan insan olduğu için yabancılık çekilmemektedir. Zaten cadde ve sokaklarda kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz.
Eurostar Yurtdışı eğitim merkezi Makedonya ülkesinde sizlere üniversite imkanı sağlamaktadır. Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği ve Makedonya’da yaşam gibi birçok konu hakkında ayrıntılı bilgi için Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezini arayabilirsiniz. Yurtdışı eğitim fırsatlarından hemen yararlanabilmek için Eurostar irtibat numarasını arayarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Makedonya Üsküp Türkiye Büyükelçiliği’nin posta adresi:  Ul. Slavej Planina –BB, 1000 Skopje, Rebublic of Macedonia
Telefon: +389 (2) 310 4710
Faks      : +389 (2) 311 7024
E-posta: embassy.skopje@mfa.gov.tr
Çalışma Saatleri:  Pazartesi – Cuma günleri çalışma saatleri:  09:00 -12:30 ve 14:00 -18:00 arasındadır.