MAKEDONYA HAVA DURUMU



Makedonya Kuzey Yarım Kürede, Balkan Yarımadası'nda yer almaktadır. Yüz ölçümü küçük olan Makedonya'nın coğrafi konumu Türkiye'ye benzer özelliktedir. Yüzey şekillerinin kısa uzaklıkta değişiyor olması ve kuzey yönden gelen ılıman karasal, güneyden gelen Akdeniz hava kütleleri ile farklı iklim bölgeleri oluşmuştur. Yıllık ortalama sıcaklık verileri değerlendirildiğinde yazların sıcak ve kurak, kışların da soğuk olduğu görülmektedir. Yaz aylarında ortalama sıcaklıklara bakıldığında +24 ve +20 arasında, en yüksek sıcaklıklar ise +40 ve +44,5 olduğu görülmüştür.
Kış aylarında ise ortalama sıcaklık 1 ile 4 derece arası, en düşük sıcaklık ise -13 ve -29 derece arasındadır. Bu nedenle Makedonya da eğitim görecek öğrencilerin bu değişen hava durumunu göz önüne almaları gerekmektedir. Kış'ın aniden düşen sıcaklık değerleri öğrencilerin günlük yaşamını zorlaştırabilir bu nedenle bu havalara uygun kıyafetler tercih etmek yerinde olacaktır.
Makedonya ile ilgili merak ettiğiniz her şey danışmanlık merkezlerinden öğrenebilirsiniz. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi bir danışmanlık merkezi olmaktan da öte bir aile sıcaklığıyla öğrencilerine ellerini uzatmaktadır. EuroStar kaliteli ve ilgili personeliyle her türlü sorununuz yanıtlamaya hazırdır. Bunun için yapmanız gereken tek şey EuroStar'ın internet sitesindeki telefon numaraları ve adresleriyle onlara ulaşmaktır. 


Makedonya kentleri genelinde daha çok bozulmuş Akdeniz iklimi, ılıman karasal ve dağ iklimleri görülmektedir. Bu nedenle değişen iklim koşulları yağış miktarını, yağış türünü ve zamanını etkilemektedir. Ülkenin çoğu kısmında sonbahar, ilkbahardan daha sıcak geçmektedir. Ilıman karasal iklim nedeni ile yaz ve kış aylar arasında ölçülen sıcaklıklar birbirinden oldukça farklılık göstermektedir. Başkent Üsküp'te ve yüksek vadilerde kış aylarında ortalama sıcaklık 5 derecedir. Ülke genelinde özellikle geceleri ayaz şeklinde soğuklar yaşanır, bu nedenle geceleri Makedonya halkı için dondurucu niteliktedir.

Öğrenciler geldikleri ülkelerin iklim koşullarını göz önüne almadan hareket etmeli ve Makedonya'nın iklim koşulları hakkında gerekli bilgiye sahip olarak gitmelidirler. Aksi takdirde iklim koşulları ağır gelebileceğinden okullarının yanı sıra hava şartları ile de uğraşmak zorunda kalacaklardır. Bu durumun en güzel yanı ülkenin dağlık olması ve yüksek kesimlerinde karların görülmesi nedeni ile kış sporlarına yatkın olmasıdır. Öğrenciler kış aylarında dağlık arazilerde ilgi duydukları kış sporlarına yönelebilir, buralarda yeni sosyalleşme ortamları da yaratabilirler.

Makedonya'da üniversitelerin bulunduğu şehirlerin hava durumlarına bakılacak olursa,  İştip Makedonya'nın orta kesiminin doğusunda bulunan bir kasabadır. Burada Goce Delcev Üniversitesi yer almaktadır. İştip Akdeniz iklimi alanındadır. Toprak kültürü açısından elverişli olan bu bölgede, genellikle sıcak yazlar ve hafif geçen kışlar görülür. İştip’in bulunduğu bölge ormanların olmamasından dolayı bu durum, bölge iklimine etki etmiştir. Yazlar 32 ve 40 derece ortalamaya sahip olup, sıcak ve kuru geçmektedir. Kışlar iki aydan kısa sürmektedir. Genellikle -10 ila -2 °C arasında bir ortalamaya sahip olan kışlar daha ılımandır. İlkbahar mevsimi genellikle Şubat ayında başlar. Diğer bir üniversite olan Manastır Üniversitesi Bitola kentinde yer almaktadır. Bitola'da yıllık sıcaklık 11 derecedir.
Yazlar ılık, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Ocak ayında genellikle kentte sıcaklıklar sıfırın altındadır. Bu nedenle öğrenciler tarafından fazla tercih edilmeyebilir. Ancak iklim koşullarını bilen öğrenciler bu koşulları göz önünde bulundurarak buradaki üniversiteyi tercih edebilirler, keza Makedonya'nın ikinci büyük üniversitesi Manastır Üniversitesidir.

 


             Başkent Üsküp'te ise Balkan Üniversitesi bulunmaktadır. Üsküp nemli astropikal iklime sahiptir. Bu nedenle yaz mevsimi sıcak ve nemli olup, kış mevsimi soğuk ve nemli geçmektedir. Kışları çoklukla kar yağar. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 31 °C’dir. Bu sıcaklık bazen 40 °C’nin üstüne çıkar. İlkbahar ve güz mevsimlerinin sıcaklık değerleri 15 °C ila 24 °C arasında değişir. Kışın geceleri de sıcaklık genellikle 0 °C’nin altına düşer. Bu sıcaklık düşüşü -10 °C’ye kadar ilerleyebilir. Üniversite okumak için genellikle merkez niteliğinde kabul edilen bu üniversiteyi seçecek öğrencilerde Üsküp'ün yağışlı ve ağır kış koşullarını göz önüne almalı buna bağlı olarak yanlarına kalın ve sıcak tutacak kıyafetler almalıdırlar. Ancak yazın nem'in fazla olmasından dolayı da buna uygun yazlık kıyafetler de götürmelidirler.
Ders saatlerinden geriye kalan vakitlerde Ohrid kentine yaz aylarında günü birlik seyahatler gerçekleştirebilirler. Yaz aylarında sıcaklık ortalaması yüksek olan bu kent Ohri Gölü ile birlikte öğrencilere günlük streslerinden kurtulmak için doğal ve keyifli bir ortam sağlayacaktır. Ayrıca yazın nemli sıcağından kurtulmak için deniz olan kentlerde öğrenciler arkadaş grupları ile serinlemek için fırsat yakalayabilirler. Bunların dışında Tetova Üniversitesi'nin bulunduğu Kalkandelen kenti, yarı karasal bir iklime sahiptir. Bu iklim yapısında yaz ayları kısmen nemli ve sıcak; kış ayları soğuk ve kar yağışlıdır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ise sık sık yağışlar görülür. Yağışlardan korunmak için yağmurluk, su geçirmeyen ayakkabılar ve tabii ki şemsiyeler öğrenciler tarafından götürülmelidir.

Makedonya hava durumu genel olarak kentlerinde farklılık göstermektedir. Bu nedenle her kente özel iklim koşulları önceden değerlendirilip ona göre kalınacak bölge seçilmelidir. Özellikle öğrenciler gerek Makedonya'da yaşayan yakınlarından gerekse internet aracılığı ile kolaylıkla her kentin hava durumuna ulaşabilirler. Bunun yanında hava durumlarını takip ederek Makedonya'da yapabilecekleri aktiviteler konusunda da fikir sahibi olabilirler. Örneğin, yazın deniz kentlerinde su sporları, kışın ise dağlık bölgelerde kış sporları yapabilirler. Bu da öğrenciler için Makedonya'da sadece okumak yerine bölgenin farklı sporları ile tanışmalarında, bu sporlar yolu ile kurulan arkadaşlıklarda çevrelerini genişletmelerinde büyük rol oynamaktadır.