BİTOLA (MANASTIR) NÜFUSU

Makedonya Cumhuriyeti’nin en büyük şehri; Üsküp’ü takip eden 2. büyük şehri ise; Bitola’dır. Makedonya’nın güney bölümünde Pelagonya Vadisi’nin güneyinde, Yunanistan sınırına yakın bir bölgede bulunmaktadır. Baba Dağı eteklerinde ve Obitel Nehri’nin kıyısında bulunan Bitola şehri ismini Slavca’da “Manastır” anlamına gelen Obital kelimesinden almaktadır. Rivayete göre Manastır’da büyük bir kilise bulunduğu için şehre bu ismin verildiğini göstermektedir. Diğer bir rivayete göre Drahor suyunun de her iki tarafında inşa edilmiş pek çok kilise olması sebebiyle şehir bu ismi almıştır.
Kimi kaynaklara göre ise bildiğimiz manastırla ilgisi olmadığını Manas Destanı’ndan dolayı bu ismi aldığını belirtmektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de yerli halkı ve birçok dünya ülkesi tarafından da Bitola Şehrine Manastır denilmektedir.
Bitola şehrinin tarihsel gelişimine bakacak olursak; 1382 yılında I. Murad döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmıştır. Fakat Bitola şehri 1912 yılında Balkan Harbi’nde Osmanlı Devleti’nin toprakları olmaktan çıkmıştır. Bitola şehri Osmanlı topraklarında iken Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ndeki bilgilere göre;  3.000 hane, 20 mahalle, 900 dükkân, 70 mescit ve camiden oluşmaktaydı.
Türk tarihi için diğer önemli bir askeri eğitim merkezi olan; Manastır Askeri İdadisi Bitola şehrinde bulunmaktadır ve Mustafa Kemal Atatürk askeri eğitimini burada almış olduğundan günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Manastır Askeri İdadisi 1848 yılında inşa edilmiş, 1892 yılında yatılı hale getirilmiş ve 1896 yılında Mustafa Kemal Atatürk kaydını yaptırmıştır.

            Manastır’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve karlı geçmektedir. En soğuk ay Ocak, en sıcak ay ise; Temmuz ayıdır. Ocak ayında sıcaklık sıfırın altına düşmekte, Temmuz ayında ise 22 dereceyi bulmakla birlikte, yıllık ortalama sıcaklık 11 derecedir. Yıl boyunca genel olarak soğuk havaya sahip olan Bitola şehri deniz seviyesinden 576 metre yüksekliktedir. Bitola şehrine ulaşım için uçak ile Makedonya’nın başkenti olan Üsküp’e uçulup oradan karayolu ile Bitola Şehrine geçilmektedir.

Manastır şehri Makedonya’nın ekonomi ve sanayi merkezi olarak görülmektedir. Türkiye’nin birçok büyük şirketi de Makedonya’nın Manastır şehrindedir. Tam bir tarım bölgesi ve gıda üretim bölgesi olarak ön plana çıkmaktadır. Ülke elektrik üretiminin % 80’e yakın bir kısmını REK şirketinin 3 termoelektrik santralı üretmektedir. Gıda, tarım ve tekstil açısından en büyük kapasiteye sahip Makedonya şehridir. Ayrıca 12 ülkenin elçilikleri de bu şehirde bulunmaktadır. Bu ülkeler; Türkiye, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Karadağ, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovenya, Sırbistan, Ukranya ve Yunanistan’dır.
Bitola (Manastır) şehrinin 2002 yılı sayımına göre şehrin toplam nüfusu; 95.385’tir. Bu nüfusun etnik kökenlere göre dağılımı hakkında detaylı bilgi vermek gerekirse;
Dosya:Bitola-Sirok sokak.JPG
Bitola (Manastır) 2002 Yılı Nüfus Sayımı Etnik Kökenlere Göre Dağılımı


Etnik Grup

Nüfusu

Toplam Nüfusa Oranı

Makedon

84.616

% 88.7

Arnavut

4.164

% 4.3

Roman

2.613

% 2.7

Türk

1.610

% 1.7

Aroman

1.270

% 1.3

Sırp

541

% 0.6

Boşnak

21

% 0.02

Diğer

550

% 0.68

Toplam

95.385

% 100

Nüfus dağılımına bakıldığında şehir içerisinde en fazla etnik grup olarak 84.616 nüfusu ve % 88,7 nüfus oranıyla Makedonya Cumhuriyeti halkı olarak görülmektedir. Şehirde en az nüfus sayısına sahip etnik grup ise 21 kişi ile Boşnak vatandaşları olarak görülmektedir.  Bitola (Manastır) şehrindeki Türk Nüfusuna bakılacak olursa 1.610 kişilik nüfusu ve % 1,7 oranı göze çarpmaktadır. Bu Türk nüfusunu Bitola Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Bitola Üniversitesi St. Kliment Ohridski Makedonya’nın en güzide yerinde bulunmakta ve görenleri kendisine hayran bırakacak güzelliklere sahip prestijli bir üniversitedir. Tam ismi; Bitola St. Kliment Ohridski, kısa ismi ise; UKLO’dur. Makedonya Manastır Üniversitesi’ne her yıl hemen hemen 3.000 öğrenci kayıt olmakta, toplamda öğrenci sayısı ise 13.000 civarındadır.

Manastır Üniversitesi misyon olarak üniversitede eğitim gören öğrenciler için çağdaş, kaliteli bir eğitim vermeyi amaç edinmiştir. Bunu gerçekleştirebilmek için alanında uzman kadrosuyla öğrencilere en iyi eğitimi vermektedirler. Manastır Üniversitesi’nde son derece kaliteli tesisleri bulunmakla birlikte fazlasıyla lüks öğrenci yurdu ve öğrencilere büyük bir Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi bulunmaktadır. Manastır Üniversitesi son yıllarda en hızlı büyüyen ve gelişen üniversite olarak ön plana çıkmaktadır. Uluslar arası alanda önemli çalışmalara imza atmış ve çok sayıda uluslar arası ortaklık programına dâhil olmuş ve dünya üniversiteleri arasında önemli bir prestije sahip olmuştur. Manastır Üniversitesi’nin Çevre uyumlu politikaları başarı grafiğini yükseltmiştir. Aynı zamanda insan kaynaklarında yürüttüğü başarılı çalışmalarıyla çağdaş bir eğitim kurumu haline gelmiştir.

Makedonya’nın 2. büyük üniversitesi olan Manastır Üniversitesi 10 Fakülte, 11 Meslek Yüksek okulu, 51’den fazla lisans çalışma programları, 41 lisansüstü eğitim programları ile hizmet vermektedir. 
Manastır Üniversitesi’nde Bulunan Üniversite Bölümleri


Yüksek Tıp Okulu

Veterinerlik Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İktisat Fakültesi

Turizm ve Otelcilik Fakültesi

Teknoloji ve Teknik bilimler Fakültesi

Bilgi Sistemleri İdaresi ve Yönetim Fakültesi

Antik Slav Kültürü Enstitüsü - Prılep

Teknik Bilimler Fakültesi

Biyoteknik Bilimler Fakültesi

Eğitim Fakültesi

Güvenlik Bilimleri Fakültesi

Prılep Tütün Enstitüsü

Ohri Hidrobiyoloji Enstitüsü

 

 

Tabloda görüldüğü gibi Bitola Manastır Üniversitesi’nde kariyerli meslek gruplarına ait bölümlerde eğitim verilmektedir. Makedonya’da üniversite okumak ülkemize göre karşılaştırılamayacak kadar ucuzdur. Türkiye’de istenilen bir bölümü okuyabilmek için hem çeşitli sınavlara girmek hem de sonunda hüsrana uğrama olasılığı çok fazladır. Hâlbuki sınav stresi olmadan istediğiniz bölümü hem de ülkemize oranla çok uygun fiyatlarla okuyabilmeniz mümkündür.


Şehir tam bir üniversite şehri olarak görülmektedir. Bitola fazla büyük olmadığı için rahatlıkla her yere yürüyerek gidilebilmektedir. Şehir küçük olduğu için güvenlik hizmetleri de tam verilebilmekte ve bu nedenle çok güvenilir bir şehir olarak bilinmektedir. Manastır şehri Türklere karşı bir sempati duymaktadır bu nedenle Türk konuklara oldukça güler yüzlü ve yardımsever davranmaktadırlar.
Şehirde gezerken birçok tarihi eserlere rastlamak mümkündür. En önemli tarihi gezilebilecek yerler olarak; Ishakiye Camii, Saat Kulesi, Yeni Camii, Manastır Askeri İdadisi, Manastır Bedesteni, St. Dimitrie Kilisesi, Tarihi Postahane, Heraklea ve St. Bogorodica Kilisesi gibi tarihi eserler ön plana çıkmaktadır. Şehirde gezerek tüm bu sayılan tarihi eserleri görüp Türk mimarisinin örneklerini gördükçe kendinizi Türkiye’de hissedebileceksiniz. Küçük ama samimi bu şehirde alışveriş yapabilecek küçük mağazalar ve yerli pazarlarda istenilen her tür ihtiyacınıza cevap alabileceksiniz. Bitola şehrinde mağazalar hafta içi 08.00 – 20.00, cumartesi ise; 08.00- 14.00 arası açık olmaktadır. Genel olarak Pazar günleri alışveriş merkezleri kapalı olmaktadır. Şehirde özellikle kış aylarında barlar ve kafeler gece hayatını hareketlendirmektedir.

Makedonya Cumhuriyeti şarapları ile de çok ünlü bir ülkedir. Makedonya mutfağı genellikle baharatlara yönelik yemekleriyle bilinmektedir. Şehirde her türlü yemek türü bulabilmek mümkündür. Çok çeşitli restoranlar, Fast Food yiyecekler ve meşhur pizzacılarıyla her türlü damak tadına hitap edebilmektedirler. Restaurantların en güzel yanı ise yemeğinizi Makedon müzikleri eşliğinde yiyebilmenizdir.

Sosyal ve kültürel açıdan en önemli etkinlik Eylül ayındaki Uluslar arası Kısa Film ve Belgesel Festivali’dir. Aynı zamanda bu festival; “Manaki Brothers” ismi ile de anılmaktadır. Festivale ismi verilen “Manaki Brothers” yani Manaki Kardeşler, Balkan Sinemasının ilk kameramanlarının ismidir.
            Makedonya Cumhuriyeti’nin 2. büyük şehri olan Bitola’da Manastır Üniversitesi St. Kliment Ohridski’nde okuyabilmek için tek yapmanız gereken; alanında uzman, kariyerli kadrosu ve prestijli bir danışman şirketine ihtiyacınız vardır. Size tüm adımlarınızda yardımcı olabilecek, hem ülkemizden çıkana kadar gereken prosedürleri gerçekleştirmenizde size yardımcı olacak hem de Bitola’da her türlü ihtiyacınızda yanınızda olabilecek EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi ile tanışmanız yeterli olacak. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi; yurtdışı eğitimlerde öğrencilere yol gösteren, ışık tutan bir danışmanlık merkezidir.
Samimi ve sıcak kadrosu, alanında uzman danışmanları ile sadece ülkemizden çıkışa kadar yanınızda değil aynı zamanda Manastır’a gittiğinizde de her daim yanınızda olacak, her sorununuzu çözecek her sorunuza cevap verecektir. Siz de bu ayrıcalıklardan yararlanıp kendinizi özel hissetmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi’ne başvurmak. Kapısına adım attığınız andan itibaren sıcak ve samimi bir dünyanın kapılarının açıldığını hissedecek ve güvenilir bir yerde olduğunuzu anlayıp huzur duyacaksınız.

EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi tüm bu fırsatlardan yararlanıp iyi bir eğitim alabilmeniz için sizin yanınızda. Siz de Makedonya Cumhuriyeti Bitola Manasır Üniversitesinde sınav stresi olmadan, yüksek harç paraları ödemeden, hayalinizdeki bölümü okumak istiyorsanız EuroStar ile tanışın.